Το χωριό Νερόμυλοι βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Κίσσαβος. Οδικά συνδέεται με την Αγιά και το Μεταξοχώρι (απόσταση 2χλμ). Επίσης συνδέεται με δασικό δρόμο και με την Ανατολή.
Νερόμυλοι
Το χωριό Νερόμυλοι βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Κίσσαβος. Οδικά συνδέεται με την Αγιά και το Μεταξοχώρι (απόσταση 2χλμ). Επίσης συνδέεται με δασικό δρόμο και με την Ανατολή. Βόρεια του χωριού είναι οι πλαγιές του Κισσάβου οι οποίες κάηκαν από δυο μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές το 1993 και το 2007. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται η κωμόπολη της Αγιάς ενώ νότια βλέπει προς το όρος Μαυροβούνι. Οι κάτοικοι του χωριού είναι 263 σύμφωνα με την απογραφή του 2011.Ο οικισμός περιβάλλεται από δενδροφυτείες. Πέρα από την καλλιέργεια δέντρων , οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία αλλά και με τα υδροτριβεία. Ως γνωστόν η Κοινότητα Νερομύλων διαθέτει άφθονα νερά και παλιότερα υπήρχαν περισσότερα υδροτριβεία (δριστέλες).
Από του Νερόμυλους διάβηκαν κατά καιρούς διάφορες φυλές , με κάπως προσωρινή διαμονή μέχρις ότου επικράτησε απόλυτα το χριστιανικό στοιχείο. Σύμφωνα με με την αφήγηση του περιηγητή Ληκ, την εποχή της δουλείας υπήρχε στους Νερομύλους και ισλαμικό μοναστήρι Δερβίσηδων, στο οποίο άνηκε την εποχή εκείνη ο οικισμός.
Η ύπαρξη του σημερινού χωριού Νερόμυλοι ανάγεται από τους αρχαίους χρόνους και αυτό αποδεικνύεται από τα ευρήματα που υπάρχουν ( τάφοι αρχαίοι, βυζαντινοί και της εποχής της δουλείας καθώς και όστρακα των ίδιων περιόδων). Στις θέσεις Κάστρο Καλύβια και στην περιοχη ανάμεσα στο Κάστρο και το σημερινό χωριό Νερόμυλοι βρίσκει κανείς όστρακα από τον 4ο π.Χ αιώνα μέχρι και την εποχή της δουλείας
Η κοινότητα Νερομύλων πήρε το όνομα αυτό το 1927. Μέχρι τότε το χωριό ονομαζόταν Τουρκοχώρι για τους Έλληνες και Αϊντινλί για τους Τούρκους.
Μεταξοχώρι
Το Μεταξοχώρι (παλαιότερη ονομασία Ρέτσιανη ή Μελίσσι) είναι πολύ κοντά στην Αγιά Λάρισας (μόλις 1.5 χλμ) και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός , γνωστός για την παραγωγή μεταξιού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα. Στο χωριό ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα χωρίζει το χωριό σε δυο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Οι κάτοικοί του φτάνουν τα 1000 άτομα και ασχολούνται με καλλιέργειες κυρίως μήλων και κερασιών. Το χωριό χαρακτηρίζεται από το πράσινο και την πλούσια βλάστηση, ενώ διάσπαρτα βρίσκονται παλιά αρχοντικά.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 (σύμφωνα με σχετική σημείωση σε εκκλησιαστικό βιβλίο του χωριού) και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».
Στην άκρη του οικισμού υψώνεται το παλιό παρθεναγωγείο που έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο.Στο Μεταξοχώρι επίσης, στεγάζεται και το Γενικό Αρχείο του Κράτους (Γ.Α.Κ) – Τοπικό Αρχείο Αγιάς.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως μέσα στο Μεταξοχώρι και γύρω του υπάρχουν 12 βυζαντινές εκκλησίες. Ξεχωρίζει ο Αγιος Νικόλαος με τον ασημένιο τρούλο και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, η Αγία Παρασκευή και το παλιό μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου, κτισμένο τον 18ο αιώνα με ξυλόγλυπτο τέμπλο: αξίζει να το δείτε γιατί τα κελιά του χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή κουκουλιών μεταξοσκώληκα από τους Φαβρ και την οικογένεια Τζήμερου. Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι και η Μονή του Αγ. Ευσταθίου του 18ου αι., όπου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πύλινους υδροσωλήνες στην μόνή απο την πηγή Παπά Αλεβίζη.
Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το Μεταξοχώρι, όταν λαμβάνουν μέρος πανηγυρικές εκδηλώσεις υπό το άκουσμα δημοτικών τραγουδιών που πραγματοποιούνται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία και διαρκούν δύο μέρες. Στις αρχές Ιουνίου διεξάγεται γιορτή κερασιού με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.
Το Μεταξοχώρι, χάρη στην γραφικότητα του, το ωραίο του κλίμα, την ιστορία του και τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του, έχει γίνει πόλος έλξης πολλών ανθρώπων της διανόησης και του καλλιτεχνικού κόσμου. Έτσι, έγινε σιγά-σιγά μια πνευματική και καλλιτεχνική εστία και γι’αυτό αποκαλείται ως «χωριό των καλλιτεχνών» . Ένας απο τους «αποίκους» στο Μεταξοχώρι, ήταν ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ο γνωστός Μποστ. Γνώρισε την περιοχή και αγόρασε ένα παλιό αρχοντικό που το μετετρεψε σε ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης. Ακόμη, επώνυμοι συγγραφείς, οι Πέτρος Αμπατζόγλου, Παντελής Καλιότσος και Αννα Δεϊμέζη, καθώς και ο Τζιμ και η Κάτια Αντωνοπούλου – Ουίλσον αγόρασαν παλιά σπίτια και τους έδωσαν το χρώμα που τους άρμοζε.
Επιπλέον, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, μουσικοί, ποιητές, η Άννα Βαγενά και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Αλίκη Γεωργούλη, ο Νίκος Ζακυνθινός, ο ποιητής Γιάννης Κοντός και ο μουσικός Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχουν αγοράσει σπίτια σε αυτό το όμορφο γραφικό χωριό, το Μεταξοχώρι. Αξίζει λοιπόν να το επισκεφτεί ο κάθε ένας και να γνωρίσει τις ομορφιές του από κοντά!…