e bannerespa

Σκήτη Αγιάς

Το όνομα του χωριού παραπέμπει σε χώρο, όπου κατά το παρελθόν θα ασκήτευαν μοναχοί. Οι ερευνητές τοποθετούν τη θέση της αρχαίας Μελιβοίας κοντά στο Πολυδένδριή τη Σκήτη. Στα ΒΔ. της Σκήτης εντοπίστηκαν ερείπια κάστρου, που πιθανότατα ταυτίζονται με τη βυζαντινή «Κενταυρόπολη».

Η Σκήτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαυροβουνίου σε ύψομετρο 350 μ. και απέχει από τη Λάρισα 48 χλμ. Ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στα 400 άτομα ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 1000. Κύριο εισόδημα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχείο και κατασκηνωτικό κέντρο).

Κοντά στο χωριό σε απόσταση 3 χλμ. συναντάμε την πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε πλούσια βλάστηση με πλατάνια και νότια της εντοπίζονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας γνωστής και από τον Φιλοκτήτη στον οποίο αναφέρεται ο Όμηρος. Το δάσος του Μαυροβουνίου όπου κυριαρχούν πολλών ειδών δέντρα και ζώα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Άλλα σημεία με άπλετη θέα είναι το «Κάστρο» σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό και η τοποθεσία «Σημαία».
 Στην περιοχή βρίσκεται και ένα από τα μοναστήρια του «όρους των Κελλίων», οι Αγ. Ανάργυροι, με τα δύο ασκηταριά τους. Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος την Παναγία Πολυδενδρίου, μέσα στο δάσος με την πελώρια βελανιδιά δίπλα στο ναό. Επίσης κοντά στο χωριό, βρίσκεται η λίμνη της Σκήτης περιτυλιγμένη από τους λόφους με καστανιές και καρυδιές, στην οποία διοργανώνονται δραστηριότητες Canoe.

Πως θα φτάσετε στην Σκήτη Αγιάς

Οδική Πρόσβαση στο skitivillas

  • Από Θεσσαλονίκη και βόρειες περιοχές:
    Κατευθυνόμενοι στην εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας θα ακολουθήσετε την έξοδο Λάρισα 3.
  • Από Αθήνα και νότιες περιοχές:
    Κατευθυνόμενοι στην εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας θα ακολουθήσετε την έξοδο Λάρισα 2.

Μετά την έξοδο από την εθνική οδό, ακολουθείστε τις πινακίδες για Αγιά και Παράλια Λάρισας. Απέχετε μόλις 38 χλμ. από το skitivillas και η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά με πολύ καλό δρόμο.

Μόλις περάσετε την Αγιά  και σε απόσταση περίπου 1 χλμ. θα δείτε στη δεξιά πλευρά την πινακίδα για το χωριό Σκήτη όπου και θα στρίψετε δεξιά.

Σε μια σύντομη διαδρομή περίπου 10 λεπτών – όπου θα δείτε το γεφύρι του Αλαμάνου που κτίσθηκε το 1858 και θα διασχίσετε μια πανέμορφη κατάφυτη ημιορεινή περιοχή – θα φτάσετε στο χωριό Σκήτη.
Ακολουθείστε την πινακίδα προς πλατεία μέχρι να φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Δίπλα του σας περιμένει το skitivillas.

ιστορία Σκήτης

Κρίνοντας από το όνομα του χωριού, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή ασκήτευαν μοναχοί. Άλλωστε, αυτό μαρτυρούν τα δύο ασκηταριά των Αγίων Αναργύρων, ένα απο τα μοναστήρια του “όρους των Κελλίων”, που βρίσκονται 1χλμ. Βορειοδυτικά της Σκήτης και που έχουν αγιογραφηθεί ανάμεσα στον 12ο και στον 16ο αιώνα μ.Χ. Κοντά στην Σκήτη θεωρείται ότι βρίσκονταν η αρχαία Μελιβοία, η πατρίδα του Φιλοκτήτη, που ήταν διάσημη για την παραγωγή πορφυρής βαφής (purpura Meliboiae). Στα ΒΔ του χωριού εντοπίστηκαν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με τη Βυζαντινή Κενταυρόπολη. Η πόλη ήλεγχε τον δρόμο που οδηγούσε από τον σημερινό Αγιόκαμπο 
στην Αγιά και έπαιξε σημαντικό ρόλο ως οχυρή θέση για τους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια των πρώτων βαρβαρικών επιδρομών (3ος – 4ος αιώνας μ.Χ.) και αργότερα των Σλάβων και Σαρακηνών (6ος αιώνας μ.Χ.).

Λίμνη Σκήτης

Minal

48th Ave. & 50st St.

Rose

22-25 Jackson Avenue

Dress coffee

22-25 Jackson Avenue

Arion Restaurant

22-25 Jackson Avenue

Rock coffee

22-25 Jackson Avenue

Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν δύο ταβέρνες που θα φάτε παϊδάκια και ψητά στα κάρβουνα. 

Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις παραλίες του Αγιόκαμπου του 
Ρακοπόταμου της Βελίκας & της Παλιουριάς.

Πρόκειται για μια λίμνη αποτέλεσμα ενός ταμιευτήρα νερού, που κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια από τη Νομαρχία Λάρισας για τη συγκράτηση των υπόγειων και των όμβριων υδάτων. 

Το νερό της είναι κυρίως βρόχινο, ενώ η ενίσχυσή του γίνεται από τις πηγές που υπάρχουν.
Η λίμνη Σκήτη έχει έκταση 200 στρέμματα και βάθος από 2 έως 7 μέτρα. 

Μια εξαιρετική Διαδρομή είναι αυτή που μας προσφέρει το μονοπάτι της Σκήτης. Ξεκινώντας από το χωριό της Σκήτης ανηφορίζουμε προς τον λόφο του προφήτη Ηλία όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και παιδική χαρά.

Background

Ταβέρνες

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΛΊΜΝΗ ΣΚΗΤΗΣ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ